31. lis 2008.

Happy Halloween

Proslava Halloween-a ima dvojaki izvor nastanka. Prvi je predkršćanski keltski blagdan povezan s proslavom keltske Nove godine. Drugi je izvor kršćanski blagdan Svih Svetih i Dušnog dana. Na britanskim otocima je blagdan Svih Svetih nazivan All Hallows, a predvečerje blagdana All Hallows Eve, odakle i (spajanjem i kraćenjem) i naziv Halloween.

Keltska Nova godina je počinjala oko 1. Studenoga.
Vjerovali su da posljedne noći godine božanstvo smrti, Samhain, dopušta nakratko dušama
pokojnika pohoditi svoje domove. Duše koje bi umrle u stanju grijeha bile bi zatvorene u životinjska tijela, a mogla su biti oslobođenja takvog stanja poklonima spomenutom božanstvu, gospodaru smrti, a pokloni su mogli uključivati i ljudske žrtve. Rimskim osvajanjem većeg dijela zemalja koje su nastavali Kelti zabranjeni su krvavi ritualni običaji.

Vjerovalo se također da su zli dusi, demoni, vještice, pušteni slobodno lutati te noći. Oni će vas ostaviti na miru samo ukoliko izgledate kao oni, zappavo ukoliko ste obučeni kao oni. Obitelji trebaju također pogasiti svoja ognjišta te noći kako bi ih ponovno zapalila sa zajedničkog ognja koji bi se palio na vrhuncima brda što bi trebalo simbolizirati tjeranje mraka i zla istovremeno s dolaskom nove godine. Uporaba i posebnih lampi (vjerojatno izvorno pravljene od osušenih kora tikvi) za odbijanje zla osiguranje svjetla bi bili ostaci ovoga običaja.
Pokrštavanjem Kelta (Irci, Škoti, Welšani, Bretoni itd), pokušalo je se pomiriti ovaj običaj s blagdanom Svih Svetih: Bio je to ponajviše dječiji blagdan kada bi djeca išla od kuće do kuće, dobivajući poklone za obećanje da će se moliti za duše pokojnika iz te kuće. Masovnom emigracijom Iraca u SAD običaji postaju dio nostalgičnog folklornog sjećanja na tradiciju stare domovine, no zadobivaju sveamerički karakter, šireći se svijetom kao američki kulturalni i folklorni izvoz.

Nema komentara: