25. stu 2009.

Minareti - da ili ne?Švicarci odlučuju o zabrani minareta

Švicarci će se 29. 11.2009 na referendumu izjasniti o prijedlogu da se zabrani izgradnju minareta. Ovako izgleda jedan od plakata .
Protivnici minareta tvrde kako ovi "svjetionici vjere" ne predstavljaju religijski simbol, već simbol islamizacije sekularne države.Iz malene kuće u Zürichu odjekuje poziv na molitvu. U blizini kuće ni traga minaretu niti bilo kakvom simbolu koji bi upućivao da upravo ondje muslimani obavljaju svoj vjerski obred. Dio Švicaraca želi da tako i ostane. Mahmoud El Guindi, član tamošnje islamske zajednice, odlučio je javnosti otvoriti vrata džamije u nadi da će time nestati i predrasude i nerazumijevanje, no bez uspjeha, piše Deutsche Welle.

Mahmoudu teško pada nerazumijevanje njegovih švicarskih sugrađana:

"Na minarete gledam kao na simbol vjerske slobode. U javnosti postoji strah od islama i muslimana, prije svega zbog tragičnih događaja iz proteklih godina. Ali ako ljudi dođu ovdje i popričaju s vjernicima mogu vidjeti da je islam miroljubiva religija baš kao i svaka druga."

Sa 400.000 vjernika islam je, odmah nakon kršćanstva, najraširenija religija u Švicarskoj. Ali, u cijeloj zemlji postoje tek četiri omanja minareta. Zahtjevi za njihovom izgradnjom u pravilu se odbijaju.

Za parlamentarnog zastupnika Ulricha Schluera su minareti prvi korak prema islamskoj državi:

"Minareti nisu religijski simbol, već simbol politike koja Švicarskoj želi nametnuti šerijatsko pravo koje je u potpunoj suprotnosti s tradicionalno demokratskim švicarskim zakonima. U tome je srž problema."
Oni koji su se okupili na njegovu skupu većinom su pozdravili takav stav. Dobar dio njih nema nikakvo iskustvo s islamom, već se jednostavno boji nečeg nepoznatog i egzotičnog.

"Podržavam zabranu. Nisam protiv islama, ali sam protiv minareta kao simbola moći i utjecaja", kazao je jedan slučajni prolaznik
Za švicarsku muslimansku zajednicu, čiji članovi mahom potječu iz Turske, Afrike ili s Balkana gdje se nisu imali prilike susresti sa šerijatskim pravom, spomenuta rasprava postala je itekako bolna.

1970 je živjelo 163000 muslimana u švicarskoj, u međuvremenu se njihov broj povećao na 400 000. Između 1990 i 2000 se taj broj čak udvostručio.

Velika popularnost kompjuterske igre u kojoj igrači ruše minarete dok se pojavljuju u švicarskim gradovima za muslimane predstavlja veliku uvredu.
Posljednje istraživanje javnog mnijenja pokazuje da će referendum biti neizvjestan. Švicarska vlada pribojava se da bi sporni minareti mogli narušti odnose s muslimanima, ali i s islamskim državama. Vlada stoga poziva građane da glasaju protiv zabrane. Mnogi se u Švicarskoj pribojavaju da će referendum, kakav god bio njegov ishod, kod muslimana ostaviti gorak okus u ustima, piše Deutsche Welle.
Nema komentara: