1. kol 2012.

Švicarski nacionalni dansretan rođendan


Švicarska slavi 721 rođendan

Švicarska Konfederacija ili Švicarska (njem. Schweizerische Eidgenossenschaft, fra. Confédération Suisse, tal. Confederazione Svizzera, retoromanski Confederaziun Svizra) je savezna država u središnjoj Europi. Graniči s Lihtenštajnom i Austrijom na istoku,Francuskom na zapadu, Italijom na jugu i jugoistoku, te Njemačkom na sjeveru.
Švicarska ima dugu tradiciju neutralnosti, ali i međunarodne suradnje i sjedište je brojnih međunarodnih organizacija.
Confoederatio Helvetica je latinska ina
čica službenog naziva države, čime se izbjegava izbor između jednog od četiri službena jezika.

Povijest Švicarske započinje sklapanjem saveza između tri alpska kantona 1291.g. Njima se, iz političkih i gospodarskih razloga, tokom narednih stoljeća pridružuju još 23 kantona. Kao država Švicarska je priznata tek nakon Napoleonovih ratova, na Bečkom kongresu 1815.g. Temelji moderne države, parlamentarne savezne republike službenoga naziva Confoederatio Helvetica, postavljeni su u okviru Ustava iz 1848.g.
Švicarska tokom Prvoga i Drugoga svjetskog rata ostaje neutralna, a takav je njen stav i u okviru europskih integracijskih procesa današnjice.

Status službenoga jezika Konfederacije imaju tri međusobno ravnopravna službena jezika, od kojih nijedan nije isključivo vezan uz švicarski teritorij, već je službeni i u jednoj od susjednih zemalja. Njemački jezik spada u zapadnogermanske jezike, dok su talijanski i francuski romanski jezici.
Retoromanski ima status nacionalnoga jezika i, uz njemački i talijanski, jedan je od službenih jezika jedino u kantonu Graubünden.

Manjinski se jezici u Ustavu Konfederacije ne navode

Budući da su u središtu zanimanja države četiri nacionalna jezika, prema manjinskim (»neautohtonim«) jezicima država ima neutralan stav, a pitanje očuvanja i promocije tih jezika prepušteno je pojedinoj manjinskoj jezicnoj zajednici. Nema komentara: