1. kol 2014.

CH nacionalni praznik - 01.08.Švicarski nacionani praznik - 01.08.

Cijela Švicarska danas slavi 1. August, švicarski nacionalni praznik. 
Legenda kaže da su se na taj dan, 1291. godine, na livadi brda Rütli - Rütliwiese , sastali odlučni muževi "prakantona", Uri, Schwyz i Unterwalden, da bi sklopili savez za obranu od Austrijanaca i drugih tadašnjih neprijatelja. Da bi zapečatili taj "vječni Savez" potvrdili su to zakletvom, koja je poznata kao "Rütlischwur", Rütli- zakletva.

Prema usmenoj predaji, nakon što su se te tople ljetne noći okupili na livadi iznad jezera Vierwaldstättersee, obratio im se Werner Stauffacher riječima koje u slobodnom prijevodu glase:
"Braćo, stojimo ovdje u ime Božje i jedni drugima pružamo ruke. Jedna volja, jedan cilj nas spaja: Hoćemo biti slobodni. U najdubljoj nevolji obećajemo da ćemo jedni drugima pomagati i u borbi protiv neprijatelja stajati skupa i da se nećemo nikakvoj sili pokoriti. Ako je među vama ijedan, koji nije spreman svoj život, svoje imanje i svoju krv žrtvovati, neka napusti ovaj krug!" 

Nijedan ne istupa, svi šute. Tada Stauffacher svečanom ozbiljnšću nastavi sa zakletvom: "Onda, prijatelji moji iz Urija, Schwyza i Unterwaldena, podignite ruke na zakletvu! Trojedni Bog je svjedok, da smo zaključili štititi našu slobodu protiv svake strane sile i svake moći, za nas i za našu djecu!" Kao sveti zbor odjeknula je zakletva u tihoj noći: "Kunemo se!"


 I tako je sve započelo tom zakletvom, a s vremenom i stoljećima se sve više kantona pridruživalo Savezu "prakantona", neki milom neki silom, mirnim putem ili ratovima, dok nije nastala Švicarska konfederacija kakvu danas poznajemo.

Taj događaj slave Švicarke i Švicarci, a s njima i mi koji živimo u Švicarskoj, 1. avgust svake godine kao švicarski nacionalni praznik


1.August, Schweizer Nationalfeiertag.


sretan rođendan


Nema komentara: